Inteligență emoțională

Inteligența emoțională este definită ca fiind capacitatea unui individ de a recunoaște, distinge, eticheta și gestiona emoțiile proprii și ale celorlalți.

Conceptul de inteligență emoțională (IE sau EI, din engleză Emotional Intelligence) este relativ recent; de fapt, prima definiție datează din 1990 și a fost propusă de psihologii americani Peter Salovey și John D. Mayer. În ciuda acestui fapt, conceptul de inteligență emoțională a început să prindă și să devină „celebru” între 1995 și 1996, în urma publicării cărții „Inteligență emoțională: ce este și de ce ne poate face fericiți” de către autor și jurnalist științific Daniel Goleman, pornind de la care s-a conturat conceptul de inteligență emoțională și a devenit obiect de studiu atât în ​​psihologic, cât și în organizația corporativă.

Inteligența emoțională poate fi descrisă ca fiind capacitatea individului de a recunoaște, discrimina și identifica, de a eticheta în mod corespunzător și, în consecință, de a-și gestiona emoțiile și cele ale altora pentru a atinge anumite obiective.
Într-adevăr, definiția inteligenței emoționale a suferit mai multe schimbări de-a lungul anilor, iar sensul acesteia poate prelua diferite nuanțe în funcție de tipul concepției pe care o are despre această capacitate de a identifica și gestiona emoțiile proprii și ale celorlalți.

Inteligența emoțională este cunoscută și ca coeficient emoțional (QE, sau EQ din English Emotional Quotient), coeficientul inteligenței emoționale (QIE) și leadershipul emoțional (LE).

Inteligența emoțională potrivit lui Goleman

Conform modelului introdus de Goleman, inteligența emoțională cuprinde o serie de abilități și competențe care ghidează individul în special în domeniul conducerii.
În detaliu, potrivit lui Goleman, inteligența emoțională este caracterizată de:

Potrivit lui Goleman, competențele emoționale diferite aparțin fiecăreia dintre caracteristicile menționate anterior, destinate abilităților practice ale individului necesare pentru stabilirea relațiilor pozitive cu ceilalți. Totuși, aceste abilități nu sunt înnăscute, dar pot fi învățate, dezvoltate și îmbunătățite pentru a atinge performanțe importante în muncă și conducere. Potrivit lui Goleman, fiecare individ este înzestrat cu inteligență emoțională „generală” încă de la naștere, iar gradul acestei inteligențe determină probabilitatea - mai mult sau mai puțin ridicată - de a învăța și de a exploata, ulterior, abilitățile emoționale menționate mai sus.
Goleman, prin urmare, face din inteligența emoțională un instrument fundamental în contextul succesului în muncă.

Efectele și beneficiile inteligenței emoționale asupra vieții de zi cu zi

Indiferent de tipul de model adoptat pentru a descrie trăsăturile și caracteristicile acestuia, prezența unui grad ridicat de inteligență emoțională - înțeleasă ca abilitatea de a percepe, recunoaște și gestiona corect emoțiile proprii și ale celorlalți - ar trebui să aducă teoretic efecte benefice în toate aspecte din viața de zi cu zi a individului.
În detaliu, cei care sunt înzestrați cu inteligență emoțională ar trebui: